Meteen naar de inhoud

Project NXT

Aan de slag met verduurzamen woningen

Duurzaam Hintham startte vorig jaar Project NXT: met onder meer een onderzoek naar manieren om de woningen in onze wijk te verduurzamen. Experts van EnergieNul73 Advies onderzochten een groot aantal woningen en woonblokken. Inmiddels zijn de resultaten bekend van drie rijen woningen in de Herman Moerkerklaan, Karel Ensinckstraat en Jasmijnstraat. De bewoners kwamen daarop bijeen met de onderzoekers. Zij gaan nu met de adviezen aan de slag.

Isoleer vloeren, dak, spouwmuren, gevels en beglazing. Vervang kozijnen, dicht alle kieren en breng een ventilatiesysteem aan. ‘Al die maatregelen dragen bij aan de verduurzaming van de woning,’ zegt een van de onderzoekers. ‘Maar wij wilden preciezer zijn en maatwerk leveren. Daarom hebben we elke woning afzonderlijk onderzocht en met de bewoners gesproken over wat zij al aan de woning hebben gedaan en hoe zij hun huis ervaren.’

Helder overzicht van maatregelen
Het resultaat is per woning een helder overzicht van maatregelen, dat laat zien hoeveel effect een maatregel heeft en wat de kosten ervan zijn. Het overzicht varieert tussen de drie verschillende blokken. In de Herman Moerkerklaan en de Karel Ensinckstraat blijkt spouwmuurisolatie de meest effectieve maatregel te zijn, die tegelijk relatief betaalbaar is. In de Jasmijnstraat pakt dakisolatie juist goed uit. Omdat daar spouwmuurisolatie onmogelijk is, staat ook isoleren van de gevel hoog op de lijst.
De onderzoekers wijzen er wel op dat het gaat om een samenhangend pakket aan maatregelen. ‘Je moet je bij elke maatregel afvragen wat de relatie is met andere. Zo kun je bijvoorbeeld niet alle kieren dichten en vervolgens verzuimen een ventilatiesysteem aan te leggen.’ 

Duurzaam Hintham ondersteunt
Alle bewoners beschikken nu voor hun eigen woning over een lijst met te treffen maatregelen. Gemiddeld bedragen de kosten zo’n 45.000 euro. De maatregelen kunnen door buren samen worden aangepakt, bijvoorbeeld aan het dak en de gevels. Bij sommige maatregelen kan collectieve inkoop voordelig uitpakken.
In elk blok komen bewoners nu onderling bijeen om te praten over wat zij willen gaan doen. Duurzaam Hintham gaat bewoners ontzorgen. Zo is er financiële deskundigheid in huis op het terrein van subsidies en goedkope leningen via bijvoorbeeld het Warmtefonds. Ook bij het selecteren van aannemers en het beoordelen van offertes zegt Duurzaam Hintham steun en begeleiding toe.

Wil jij ook meedoen?
In Project NXT zijn woningen en woonblokken onderzocht, die ‘typisch’ zijn voor de wijk. Daarom gelden de resultaten globaal ook voor andere blokken in de straat of zelfs de hele buurt. Wil jij ook advies en begeleiding bij het verduurzamen van je woning? Vraag je buren mee te doen en roep samen de hulp in van Duurzaam Hintham via info@duurzaamhintham.nl.